Make your own free website on Tripod.com
Tropisch regenwoud

Wat is tropisch regenwoud?

Het tropisch regenwoud is een ecosysteem met een enorme diversiteit. Het heeft een gemiddelde maandtemperatuur van minimaal 18 ºC in de koudste maand en minimaal 24 ºC in de warmste.
De neerslag moet per maand minimaal 100 mm zijn en op jaarbasis is zij ongeveer 1.700 mm.
Dit klimaat heerst voornamelijk tussen de Kreeftskeerkring (23,5 N.B.) en de Steenbokskeerkring (23,5 Z.B.) dus eigenlijk rond de evenaar.

Het tropisch regenwoud

Vanaf de polen ontstaat regelmatig een luchtstroom die veel vocht bevat en relatief koud is. Deze stroom “waait” over het aardoppervlak richting de evenaar.
Als die daar is aangekomen, stijgt de koude lucht door de plaatselijke hoge temperatuur omhoog, waardoor regen ontstaat.
Hierdoor valt in het gebied gedurende het hele jaar de voor dat gebied typische regen, in totaal gemiddeld wel 3,5 meter per jaar. Ook als het in sommige maanden eens wat ‘droog’ is, (wat relatief is want ook in die periodes regent het soms nog flink), is er nog wel genoeg vocht om de overvloedige plantengroei niet te belemmeren.

Behalve deze duidelijk meetbare kenmerken onderscheidt het regenwoud zich ook op een andere manier van andere bossen.
Namelijk door het grote veelvoud en de veelvormigheid van allerlei verschillende (en ook vanzelfsprekend exotische) soorten planten en dieren. Er komen meer verschillende planten en dieren voor dan waar ook ter wereld. Op dit moment zijn zelfs nog vele tienduizenden soorten niet bekend. Veel soorten zijn zeldzaam en komen alleen voor in die delen van het regenwoud die precies die benodigdheden voor deze soort bieden, wat vaak slechts een kleine afwijking is van andere delen, maar toch funest kan zijn voor het voortbestaan van deze soort.
Veel bomen in de tropische regenwouden lijken op elkaar, maar toch kunnen er meer dan 200 verschillende soorten op een oppervlakte van nog geen hectare voorkomen.
In vergelijking hiermee zijn de vierhonderd soorten die in het gematigde klimaat van het Noordelijk halfrond voorkomen slechts een klein aantal.

Zie ook: Het Amazonegebied