Make your own free website on Tripod.com
Illegale houtkap

Iedereen heeft wel eens gehoord van illegale houtkap en (bijna) iedereen is er tegen. Maar waarom is bepaalde houtkap eigenlijk illegaal? Wanneer is houtkap illegaal? Wie bepaalt of bepaalde houtkap illegaal is? Wie doet er iets aan?

Hout is een onmisbaar gebruiksmateriaal in onze samenleving. Je kunt er vanalles mee doen; het is goed te verwerken en bewerken, stevig en wordt ook overal om ons heen gebruikt. Voor een produkt dat zoveel gebruikt bestaat een grote handel en dus moet er veel van gekapt worden en is er veel geld mee gemoeid. Het probleem met dit bepaalde produkt is echter dat er maar een beperkte hoeveelheid van is. Ook heeft het andere doeleinden dan verwerkt te worden door mens om als meubel of krant te eindigen. Deze doeleinden worden gediend door de bomen waar ons hout vandaan komt. Denk dan vooral aan het feit dat de bossen die deze bomen vormen het leefgebied zijn van vele planten en diersoorten. Ook worden de bomen genoemd als onze bron voor zuurstof, zonder welke we niet zouden kunnen leven. Hierover is niet iedereen het echter eens.

Maar omdat de bomen ook andere doeleinden dienen die zeker niet verwaarloosbaar zijn, kan er niet onbeperkt gekapt worden. Mocht dit namelijk gebeuren, dan zou het leefgebied van duizenden planten en diersoorten verdwijnen en zouden deze uitsterven. In de oerwouden die geleidelijk aan verdwijnen, zijn ook nog vele medicijnen te vinden die ziektes kunnen verhelpen, waar we nu nog niets tegen kunnen doen. Als de oerwouden verdwijnen, verdwijnen tevens de planten en bomen die deze potentiele medicijnen voortbrengen.

Om dit te voorkomen worden er bijeenkomsten gehouden tussen landen en worden er verdragen gesloten, waarvan het belangrijkste de CBD, de “Convention on Biological Diversity”.